Yeni Meclis Başkanı kim olacak seçim nasıl yapılacak?

Yeni Meclis Başkanı kim olacak seçim nasıl yapılacak?

Binali Yıldırım'ın istifasının ardından gözler yeni seçilecek olan Meclis Başkanı'na çevrildi. İşte yeni Meclis Başkanı adayları.

A+A-

Binali Yıldırım'ın istifasının ardından gözler yeni seçilecek olan Meclis Başkanı'na çevrildi. İşte yeni Meclis Başkanı adayları.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım, dün Meclis Başkanlığı görevinden istifa etmesinden sonra yerine geçici olarak, Celal Adan geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın görevinden istifa etmesiyle birlikte TBMM, 29. Başkanı'nı seçecek. Meclis Başkanlığı için AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti grup Başkanı Naci Bostancı ve Meclis Başkanvekili Mustafa Şentop gibi pek çok ismin adı başkanlık için geçiyor.

Meclis Başkanı seçimi nasıl olacak?

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Yıldırım, 18 Şubat'ta Meclis Başkanlığı görevinden istifa edeceğini açıklamıştı. TBMM İçtüzüğü uyarınca, Meclis Başkanı adayları, Meclis üyeleri içinden, TBMM Başkanı'nın istifası sonrasında Genel Kurulun toplandığı günden itibaren 5 gün içerisinde Başkanlık Divanı'na bildirilecek. TBMM Başkanlığı için adaylık başvurularının sona erdiği günün ertesinde Genel Kurul, Başkan seçimi için toplanacak. Planlanan takvime göre, 24 Şubat Pazar günü yeni TBMM Başkanı'nı seçilecek. Gizli oyla yapılacak seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.