DEKSAD’DAN, DR. FURTUN’UN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ

DEKSAD’DAN, DR. FURTUN’UN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ

Denizli Kadın Sağlıkçılar Derneği (DEKSAD), Samsun'da Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nde görev yapan Op. Dr. Kamil Furtun’un öldürülmesine tepki gösterdi.

A+A-

DEKSAD yönetim kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, sağlık kuruluşlarında fedakarca çalışan sağlık çalışanlarına şiddetin son bulması istendi.

Sağlık çalışanlarına şiddetin son yıllarda artış gösterdiği ifade edilen açıklamada,   “Samsun'da Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nde görev yapan Op. Dr. Kamil Furtun, hastanede bir kişinin silahlı saldırısında ağır yaralandı. Silahlı saldırıya uğrayan doktor kurtarılamadı.

İşyerinde şiddete yönelik yapılmış olan çalışmalardan elde edilen bulgular, sağlık hizmeti sunanların diğer sektörlerde çalışanlara göre daha fazla ve sıklıkta şiddet eylem(ler)i ile karşılaştığını göstermektedir. Bununla birlikte, sağlık sektöründe çalışanlara yönelik şiddet olaylarının tamamı şiddet tanımına uygun olarak algılanmadığından ya da bildirilmediği için kayda alınmadığından istatistiklere tam olarak yansımamaktadır. Yaralanmalara yol açan fiziksel güç kullanımları genellikle şiddet olarak algılanmakta ve bildirilmektedir. Hastalar ve hasta yakınlarının sağlık çalışanlarına yönelik uyguladığı sözel ve fiziksel şiddet olaylarının, genellikle bildirilen olgularla sınırlı olduğu düşünüldüğünde sağlık çalışanlarının şiddet karşısında içinde bulundukları durumun güçlüğü ve açmazları daha kolay anlaşılabilir.

Yapılan çalışmalarda, akıl sağlığı yerinde olmayanların, alkol ve madde bağımlılarının, hastalarının şartlarından memnun olmayan aile üyelerinin ve 30 yaş altı olanların saldırı suçunu işleme eğilimlerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır” denildi.

“ZARAR VERMEYELİM”

Günün her saati fedakarca hizmet veren sağlık çalışanlarına zarar verilmemesi gerektiği ifade edilen açıklamada,şu görüşlere yer verildi:  “Hastanenin genel politikalarına yönelik kızgınlık, hastanın durumu ve şartlarına yönelik kızgınlık, uzun bekleme saatleri ve genel olarak sağlık sistemindeki aksaklıklar aile üyelerinin memnuniyetsizlik nedenleri arasında sayılmaktadır. Sevdiği bir yakınının ya da çocuğunun canının yanması ya da hasta olması nedeniyle, kendilerini onlara yardım etme noktasında güçsüz ve çaresiz hisseden aile üyelerinin, korku, kaygı ve gerilim nedeniyle suçlayacak birilerini araması da sağlık çalışanlarını saldırgan davranışların hedefi durumuna getirebilmektedir.Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemleri nasıl engellenir ve ortadan kaldırılabilir?Şiddetin ve özellikle sağlık çalışanlarına yönelen şiddetin düzensiz, kendi başına ve bireylere yönelik bir sorun olmadığı bilincine varılmalıdır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerinin köklerinin çok daha geniş bir tabana yayıldığı görülmelidir. Ortaya çıkmasında sosyal, ekonomik, örgütsel, sosyolojik, psikolojik ve kültürel etmenlerinin de bulunduğu yapısal ve toplumsal bir sorun olduğu bilinmelidir.Op. Dr. Kamil Furtun'a Allah'dan rahmet ailesine sabır ve metanet toplumda da bu tür olayların bir daha yaşanmamasını dileyerek sağlımız için çalışan fedakar insanlara zarar vermeyelim diyoruz.” MESUT GÜLER 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.