Özcan PEHLİVANOĞLU

Özcan PEHLİVANOĞLU

Yazarın Tüm Yazıları >

Ana Dede Diyarında...

A+A-

Benim ana tarafım Bulgaristan'dan Bergama'ya gelip yerleşmişler. Onun için ana tarafından Bergama'nın Aziziye köyündenim.. Orayı bilenler bilir, Aziziye ileAyasköy iç içe geçmiş iki köydür... Aralarında üç dört metrelik bir yol vardır. Belki de bunun Türkiye'de başka bir örneği yoktur.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Ayasköylü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve kendisi gibi köyden yetişmiş aydın insanlar ilk defa bir buluşma tertip ettiler. Sağ olsunlar bana da, haber verip davet yolladılar.  Biz de bunun üzerine bir kez daha kalkıp ana dede topraklarına gittik... İyi ki gitmişiz!

 

Orada çocukluğumuzda uyuduğumuz odanın şimdiki halinin önünde fotoğraf çektim... Çok düşündürücü bir kare!... Beni 50 yıl öncesinin Türkiye'sine ve çocukluğuma götürdü bu fotoğraf ve ziyaret!

 

O vakitler köylü hala milletin efendisi idi! Ancak şimdi halinden memnun olan yok.... Prof. Dr. Mustafa Şahin köylerin tarihinide arkadaşları ile birlikte açtıkları sergilerle ortaya çıkarmışlar..

 

Nasıl oluyorsa biz eskiden daha gelişmiş imişiz! Gün gün geriye gitmişiz sadece elektrik, telefon gelmiş ama diğer her şey geriye gitmiş... Asıl önemlisi de"mutluluk" gitmiş...

 

Geçtiğimiz yıl Belçika'da bana köyleri gezdirmişlerdi. Belçikalılar köyde yaşamak için birbirleri ile yarışıyorlar bizde de insanlarımız köyden kaçmak için! İşte durum bu... Anlayacağınız evlerin çoğu halen benim çocukluğumda olduğu gibi kerpiç...dedim ya bir de köylerdeki "mutluluk" uçup gitmiş!

 

Olsun yine de köye gitmek ve köylülerimle buluşmak bana çok iyi geldi... Hele yaşlı kadınların "sen kimin oğlusun? Sen kimlerdensin?" sorularına muhatap olunca "Çakır Hüseyin'in kızı Bahriye'nin oğluyum" deyince "Dedene benziyorsun""Ananla ilk okulda beraber okuduk" cevaplarını alıp dayılarımın, teyzelerimin arkadaşlarını görmek beni mutlu etti... Anama onların selamlarını götürdüm...O da çok mutlu oldu!

 

Her zaman söylüyorum, Türk Milleti köylü bir millettir... Toprağını ve dolayısıyla vatanına yürekten bağlıdır... Dönüp dönüp köyünüze bakın çünkü Türklerin çıkışı yine köylerden başlayacaktır... Fotoğraflara bakın bakalım, sizlere bu kareler neler anlatacak.

Bu yazı toplam 916 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.